<< Tillbaka Pärltips |

<< HEM | Fotografera pärlor & smycken

Foto-tips:

Visa dina finaste pärlor & smycken på din hemsida, din blogg, i olika pärl- och hantverksforum... Maila för att visa dina vänner och bekanta - och inte minst för att sälja dina läckraste skapelser eller kanske glaspärlor som du köpt lite för många av...

...En bild kan användas till så mycket och för mig som ger bort allt (nästan! :) i pärl- och smyckesväg som jag skapar, så är det kul att behålla bilderna som minne - och som referens.

Min erfarenhet är att det är svårt att fotografera pärlor. Och riktigt långa halsband kan vara en mardröm att visa - det syns inte mycket hur ett halsband ser ut på 2 meters håll...

...Och med tanke på att en bild säger mer än tusen ord - och det är oftast med en bild via mail eller i en webb-butik eller på en auktionssajt som man vill visa upp sitt pärlhantverk och kanske sälja - så är bilden av mycket stor betydelse!

SÅ: fota pärlor och smycken är inte det enklaste... men det finns några små saker som kan göra STOR skillnad!

* Använd macro-funktionen på kameran (knapp med tulpan)

* Lägg 3-4 vita A4 i en bunt (så att det blir helt täckande vitt) som fotobakgrund på fönsterbrädan - låt dagsljuset hjälpa dig!

* Blixt bränner oftast ut motivet på nära håll så förstärk dagsljuset med halogen-lampor - vanliga glödlampor & annat ger oranga eller allför varma /gula bilder.

Tips: IKEA har "teleskop" lampor på fot med halogen för 59 kr st sist jag köpte - 2 är ett minimum - en från var sida för att undvika skuggor!

Lamporna är perfekta att ha då man pärlar också! Där är 2 också att föredra, just för att slippa att man "skymmer" med sin egen hand eller får jobbiga skuggor.

Länk: Lampan Espressivo

Att tänka på:

* Halsband är ofta långa och svåra att fota i sin helhet så att det "blir något".

Man kan försöka lägga halsbandet i en rundel med blickfånget i mitten, men rulla ihop det så att "mer halsband syns i bild".

* Ta flera bilder! Ta en bild på halsbandet i sin helhet - sedan ett eller ett par på blickfånget och de detaljer du vill visa särskilt.

* Ett annat sätt att presentera sina smycken är att någon bär dem - fota halsen och lite nedåt så kan modellen förbli anonym.

Annars är en display eller "hals" ett alternativ - se bara till att bakgrunden är neutral och enfärgad - helst vit eller svart.

* Billigt fototält finns på Kjell & co som ger just vit & svart bakgrund och är perfekt att fota smycken som man "hängt" på en display eller smyckeshals.

Kan varmt rekommenderas. Dock har de medföljande lamporna inte tillfredsställande ljus, man får byta "glödlamporna" och /eller komplettera med ovanstående lampor.

Jag använder inte de medföljande färgade "bakgrundsdukarna" utan fotar mot tältet direkt (funkar då man fotar på håll).

Lite efterarbete kan göra underverk!

* Xnview är ett gratis program som är GULD värt!
Klicka här och ladda ner det!

Med det kan du bland annat:

* Bläddra, sortera och hantera alla dina bilder och en hel drös andra multimedia-format!

* Beskära bilderna Markera bilden du vill arbeta med och tryck Enter. Då kommer du till bildbehandlings-delen av programmet och bilden syns i hela fönstret. Dra ut en ram kring motivet och klicka på sax-knappen.

Spara om filen till nytt namn då du ändrat bilden - man skall vara rädd om originalet!

* Göra den viktiga "bas"-bildbehandlingen enkelt dvs. rotera bilder, ställa in ljus & färger bättre mm.
© Text /webbsidor, collage och foto samt:
Pärlor, smycken & design av Catrine Tangen